Sidor

söndag 20 november 2016

Ett torg växer fram.


I augusti började jag på ett nytt arbete, på Regnbågens förskola. Äntligen skulle jag få vara på en förskola med Reggio Emilia inspiration, något jag länge längtat efter. Efter att ha läst klart min Ateljerista utbildning, är jag ännu mer laddad. 

Förskolan består av två gula hus som är gamla och har varit med om att möta många barn. I det ena huset finns två avdelningar och i källaren har dagbarnvårdarna sin samlingslokal.
Dagbarnvårdarna behövde inte längre denna plats och vi såg vår möjlighet att skapa ett torg, en gemensam mötesplats för alla barn på vår förskola. 

Så fort vi fick klarttecken för att använda källarlokalen startade vi. Det vi började med att göra var en skiss över de stationer som vi ville skulle finnas på vårt torg. Sedan funderade vi tillsammans över hur vi gemensamt skulle kunna genomföra det vi ville. Vi funderade på: Vilka kompetenser finns? Vad kan vi göra? Hur kan vi göra? Vi satte samman en plan över det som behövde göras. Här är vår skiss över vårt källarplan. 

På ett par veckor hade vi själva skapat ett torg som kunde invigas. Allt från att måla väggar till att skapa funktionella möbler till de stationer till de stationer vi 
skapa. Vi använder det vi redan har och dagbarnvårdarna har lämnat möbler och annat skräp.
Hur kan vi skapa miljöer av det vi redan har? Vi hade inte en stor budget utan köpte lite saker på IKEA. Man måste inte köpa dyra grejer, ljusbord går att bygga själv.

Det blev föräldrarna som blev de första att få besöka torget, som stod klart samma dag som vi hade föräldramöte. Deras uppdrag blev att skapa inspirerande saker i de stationer som finns på torget. Därefter börjar ett tålmodigt arbete att introducera barnen till de nya stationerna. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar